Skip to main content

Rast desnice i rastvaranje ujedinjene Evrope


Piše: Jahja Muhasilović
Vidi: STAV Magazin br.2

Osim očitih posljedica po životni standard stanovništva, kontinuirani ekonomski problemi posljednjih godina ostavljaju posljedice i na dušu ujedinjene Europe




Od njenih početaka, odnos prema EU varira od euforije prepune očekivanja, naročito u javnosti zemalja koje u taj klub nisu ni ušle, do skeptičnog preispitivanja pa i odbacivanja cjelokupnog koncepta u javnosti zemalja – članica. U vremenima ekonomske krize, naročito duboke i trajne poput aktuelne, druga strana izbija na površinu.

Nakon kataklizme Drugog svjetskog rata evropska politička elita napredovala je ka stanovištu da, oslabljen iscrpljujućim ratom, kontinent svoj status u međunarodnoj politici i garant za mir treba tražiti u jačoj integraciji evropskih država. Hladnoratovski kontekst podjele između američke i sovjetske sfere utjecaja pogodovao je razvoju ideje jedinstvene Evrope na Zapadu. Sa jedne strane strah od moguće sovjetske invazije, s druge američkiog Maršalov plan i dizanje iz pepela. Rastuća ekonomija iziskivala je veće tržište i sve poroznije granice na kontinentu.

Kraj Hladnog rata još je više pogodovao jačanju integracije unutar EU, i njenom širenju na zemlje istoka Europe. Međutim, na prelomu stoljeća prostor za ekspanziju se počeo sužavati, a unutarnja dinamika integracije usporavati. Tegobni pregovori oko Sporazuma u Nici iz 2001 bili su predznak predstojećih raslojavanja u okvirima EU, koja postaju sve jača u periodima ekonomske krize.

Europa u potrazi za žrtvenim jarcem

Danas se EU suočava sa nizom problema. Rast ultra-nacionalizma, ekonomska kriza, priliv legalnih i ilegalnih imigranata, islamofobija, te sukobi sa Rusijom oko Ukrajine... Historija Europe pokazuje da u periodima velikih previranja europske nacije nerijetko pribjegavaju ksenofobiji, tražeći skupinu koju bi mogli okriviti za sve što se dešava. Danas su mogući žrtveni jarci očito doseljenici, a naročito muslimani među njima. Iako trend jačanja desnice uključujući i onu ekstremnu u EU traje već duže vrijeme, zadnji izbori za Evropski Parlament su, čini se, ubrzali njeno pozicioniranje na političkoj sceni Starog kontinenta.Jačanje desnice pospješujeekonomska kriza koja godinama ne jenjava, sve veći priliv imigranta, ali i haos na Bliskom Istoku, čije se posljedice sada osjećaju i u evropskim metropolama.





Poznata lica evropske desnice. S desna: Marine Le Pen (Francuska), Geert Wilders (Holandija), Nigel Farage (Velika Britanija)

Nakon zadnjih izbora za Evropski parlament, razvidno je da će desnica u evropskom političkom spektru biti jedan od ključnih faktora odlučivanja kojim će pravcem Evropska politika nastaviti dalje. Odgovorne u EU posebno zabrinjava činjenica da zajedno sa rastom ekstremno desnih stranaka, osim anti-imigrantskog sentimenta rame uz rame jača i euroskepticizam. Drugim riječima, jačanje ekstremne desnice udarac je iznutra projektu ujedinjene Europe. Desne stranke se zalažu za jaču i nezavisniju nacionalnu politiku članica Unije, na uštrb centralizacije u režiji briselske eurokracije.

U ovim zahtjevima jedna od najglasnijih članica svakako je Velika Britanija. Od samih početaka ujedinjenja, Britanski skeptici su bili među najmoćnijim. Britanska stranka UKIP pod vodstvom notornog Nigela Farragea je ušla u Evropski Parlament sa skoro trideset posto britanskih glasova. Ali i mimo pukih ultranacionalističkih aspiracija, u Britaniji postoje ozbiljne težnje ka izlasku iz Unije, te se po ovom pitanju vode žustre polemike unutar zemlje. Ukoliko dobije dovoljan broj glasova na izborima ove godine, premijer Velike Britanije David Kameron je obećao održati referendum 2017. godine po pitanju ostanka njegove zemlje u Uniji.

Doduše, neke stranke s desnim predznakom su oslabile, poput manekena ekstremizma Holanđanina Gerta Vildersa, čiji je PVV (Stranka za Slobodu) na evropskim izborima 2009. godine osvojio oko 17 posto glasova, da bi na zadnjim izborima pao na oko 13.4 posto.
I Francuska je poprište jačanja desnice. Nacionalna Fronta (FN), desničarke Marin Le Pen je u evropski parlament poslala gotovo četvrtinu od ukupnog broja poslanika iz Francuske. Ovaj uspjeh Nacionalne Fronte je šokirao javnost u Evropi. U zemlji koja ima najbrojniju muslimansku populaciju među članicama Evropske Unije, retorika Marin Le Pen i njenih simpatizera, prema muslimanima i imigrantima, zabrinjava mnoge.

Previranja u Njemačkoj

I druga okosnica Unije, Njemačka posljednjih mjeseci se suočava sa porastom radikalnog pokreta PEGIDA koji je u istočnom dijelu te zemlje uspješno demonstrirao snagu na mitinzima okupivši više desetina hiljada ksenofobičnih pristalica spremnih u radikalniji obračun sa „auslanderima“.
Za razliku od većeg dijela njemačke političke garniture koja je svjesna značaja „novog sloja“ stanovništva, simpatizeri PEGIDA-e odbijaju činjenicu da su imigranti bitna motorna snaga demografski trome zemlje bez koje bi njemačko privredno čudo bilo gotovo nezamisljivo. Američki politolog nastanjen u Berlinu Paul Hockenos tvrdi u listu Foreign Affairs da nova istraživanja dokazuju kako „produktivnost i suma poreza koju generišu stanovnici stranog porijekla prevazilaze njihovu cijenu“.

No, doseljenike u Njemačkoj brine i to, što ksenofobna i rasistička retorika nije vezana isključivo za ultradesne pokrete. Posljednjih godina jedan od stjegonoša antiimigrantske retorike je Thilo Sarrazin, svojedobno jedan od vodećih socijaldemokrata Zapadne Njemačke. Takva gibanja mogla bi dovesti do ustoličavanja ksenofobije kao društvene norme, na što ukazuju i podatci koje je iznijela Bertelsmann Fondacija, čije nedavno istraživanje pokazuje da broj njemačkih građani koji smatraju Islam prijetnjom iznosi 57 posto što je rast od četiri posto u poređenju sa 2010.

Ni istočna, “nova” Europa nije imuna na razne vidove netrpeljivosti. Iako u bivšim zemljama Varšavskog pakta priliv imigranata, koji bi popunili demografski suficit i bili gorivo za nisko plačene industrijske poslove nije toliko snažan, to ne znaći da ksenofobija nije prisutna. U bivšim komunističkim zemljama se ona prije svega iskaljuje na stanovništvu romskog porijekla, no nisu rijetki ni izlivi antisemitizma i(li) islamofobije. Primjerice u Mađarskoj, desničarska stranka Jobbik, Gabora Vone, je na domaćim parlamentarnim izborima prošle godine bila treća najsnažnija politička opcija sa oko 20.5 posto osvojenih glasova.

Južnije je tužnije

Nešto južnije, u balkanskim članicama, ksenofobija je također usmjerena prvenstveno prema Romima i nacionalnim manjinama. Najreprezentativniji primjerci balkanskog neofašizma su Bugarska Ataka i Grčka Zlatna zora (Hrisi avgi), koje dobrim dijelom svoju energiju crpe iz bezizlaznosti labirinta ekonomskog mrtvila u koji su zapale ove zemlje. Zajedničko objema strankama je antiromski i antiturskog sentiment, a pristalice im se ne libe upotrijebiti silu.

Iako se žrtve razlikuju od zemlje do zemlje, jačanje ekstremne desnice u kombinaciji s rastućim euroskepticizmom svakako sve više nagriza ideju slobodne i ujedinjene Europe u samoj njenoj srži. Ekonomska kriza koja ne jenjava čini da anti-imigrantski osječaj iskaljen u obliku islamofobije, euroskepticizma i povišenog osječaja regionalizma u evropskom društvu jačaju iz dana u dan. Krizom koja ju je pogodila 2008. godine Evropa se našla na sudbinskoj raskrsnici.
Neophodne su reforme koje bi zahuktale evropsku ekonomsku mašinu i vratile je na tračnice ekonomskog prosperiteta, i konsolidacia institucija. Vrlo težak zadatak je pred Evropskom Unijom, koja se susreće sa sistemskim ideološkim i ekonomskim dilemama koje je nagrizaju iz unutra i dovode ideju evropske porodice pod upitnik, dok s druge strane vanjski faktori kao što je pritisak Ukrajinske krize i poplava imigranata koji radikalno mijenjaju njenu etnografsku i civilizacijsku sliku, stvaraju rasjcepe u društvu za koje Evropa nema snage da nađe rješenja.


Comments

Popular posts from this blog

Why Balkans matter for Turkey?

In the last few years we are witnessing a shift in Turkey’s foreign policy, moving from once being a bastion of Western civilization to a more undefined Eurasian understanding. Turkey’s leadership started flirting more actively with Moscow with ties getting normalized, after the apology for downing of a Russian airplane over Syria. Vladimir Putin was faster than Western politicians in condemning the failed coup. Some even say Putin himself warned Turkey’s president that coup is under its way. Disappointed with Western’s attitude, Ankara started more openly speaking of getting even closer with Kremlin. President of Turkey and political establishment in Ankara are sending threatening messages to Western leaders regarding the Turkey’s NATO membership and recently went even as far to announce a possible referendum on abandoning EU accession process. Besides the threatening rhetoric definitely there were some moves in recent months confirming this stance of Ankara. Turkey’s political elit

Justinijan - otac rimskog prava

Piše: Jahja Muhasilović Vidi: http://faktor.ba/balkanci-koji-su-promijenili-tok-historije-justinijan-otac-rimskog-prava/ Gotovo da se može tvrditi kako Evropsku civilizaciju za razliku od drugih kultura razlikuje njena jaka privrženost vladavini prava. Pored pripadnosti Kršćanskoj vjeri i Grčko-rimskom kulturno-historijskom naslijeđu, jedan od bitnih stubova na kojima počiva evropska civilizacija jeste rimsko pravo. Od kada su temelji demokratije udareni u antičkoj Grčkoj, ovaj kontinent je uz uspone i padove kroz historiju, uspio da razvije sofisticaran sekularni pravni model više nego ijedna druga civilizacija. Zapadni svijet za doprinos razvoju pravnog sistema prvenstveno ima zahvaliti jednoj historijskoj ličnosti sa naših prostora. Riječ je o Justinijanu Bizantijskom caru, rodom iz blizine Skoplja. Justinijan slovi za najvećeg bizantijskog cara svih vremena. Zbog politike obnove Rimskog carstva, uspio je da pod zastavu Bizantije povrati mnoge bivše rimske pokrajine pr

Konstantin Veliki – utemeljitelj “kršćanske Evrope”

Piše: Jahja Muhasilović Vidi:http://faktor.ba/balkanci-koji-su-promijenili-tok-historije-3-konstantin-veliki-utemeljitelj-krscanske-evrope/ Jedan od bitnih stubova na kojem počiva Zapadna civilizacija je pripadnost Kršćanskoj vjeri, stoga se ona danas naziva i Judeo-kršćanskom civilizacijom. M eđu ličnostima koje su najviše utjecale da se tada “civilizovana” odnosno rimska Evropa kristijanizira je osoba sa naših područja. Riječ je o Konstantinu Velikom, rimskom caru rodom iz okoline Niša, koji Milanskim ediktom 313. godine dozvoljava slobodu Kršćanstvu nakon dugog perioda progona koji su pripadnici ove abrahamske vjere trpili od strane politeističke vlasti iz Rima. On je ujedno i prvi rimski car koji prihvata ovo monoteističko učenje (kršten je na samrtn ičkoj postelji ), te time ulazi u historiju kao prvi rimski car kršćanin. Konstantin je svojim djelovanjem kao car, pored samog Isusa i Svetog Pavla možda ličnost koja je imala najviše utjecaja u oblikovanju Kršćanstva. Od