Skip to main content

Erdogan žrtva srpske političke šizofrenije



Piše: Jahja Muhasilović


Da li je moguće da u 21. stolječu u balkanskim zemljama glasine postanu razlog za eskalaciju diplomatskog skandala? Čini se da je moguće.

Svjedoci smo da je vijest koja je nedavno plasirana, kasnije dokazano sa nepostojećeg Fejsbuk profila uzdrmala javnost u regiji i izazvala diplomatki haos.
Ako je jedan od tri predsjednika Bosne i Hercegovine spreman da izazove diplomatski skandal i kvari odnose sa jednom prijateljskom zemljom kao što je Republika Turska, usput da kažemo regionalna sila i poslije SAD-a druga najmnogoljudnija vojna sila u NATO savezu, u koji želimo toliko žarko da uđemo, onda ne postoji više ništa što ne možemo očekivati od političara kao što je gospodin Nebojša Radmanović. Daleko ćemo dogurati sa ovakvim predstavnicima u vlasti.
Struktura države koju nam je ostavio nesretni Dejton je evidentno sve neodrživija i čini se da je krajnije vrijeme da prestruktuiramo svoju državu kako se ne bi u buduće dešavale nebulozne afere poput ove nedavne.

Kome i zašto odgovara lažno plasirana vijest o Erdoganu?

Mislim da bi na ovo pitanje vrlo lahko mogao odgovoriti svako ko barem malo poznaje bosanskohercegovačku političku realnost. Možda je bolje pitanje zašto baš da se ovakva vijest plasira dan pred obilježavanje genocida, koji se usput i to da kažemo nije desio samo u Srebrenici, kao što su ga neki uspjeli vješto ograničiti samo na okolinu Srebrenice, ali o tome možda neki drugi put.  
Da bi smo mogli razumjeti zašto baš na ovaj datum i zašto baš ovakve rijeći pripisati Erdoganu, moramo to staviti u širi kontekst. Naime za srpski narod se već odavno govori da su glavni krivci za početak prvog svjetskog rata. Svjedoci smo da se o tome pogotovo na stogodišnjicu aktueliziralo pitanje srpske krivice i karaktera atentatorske organizacije i samog izvršioca čina ubistva. Pitanje da li je Gavrilo Princip terorista ili heroj?

Sigurno da to nije glavni razlog za plasiranje lažne vijesti o Erdoganu pred obliježavanje Srebrenice, iako bi bilo pogrešno isputiti i ovaj razlog iz vida. O tome ko je glavni krivac za prvi svjetski rat manje više, ono što je mnogo važnije za srpsku politiku jeste činjenica, da je za genocid koji se desio 90-ih godina upravo ta politika optužena. To je srpskom narodu zalijepilo etiketu koljača nedužnih civila u očima svjetske javnosti. To se najbolje vidi u Holivudskim filmovima u kojima su Srbi nerijetko predstavljeni kao teroristi, siledžije, mafijaši itd. Naime kako ispraviti negativnu sliku o sebi?

Pa upravo na ovaj način, spinovanjem Erdogana. Potrebno je svijetu dokazati da si ti zapravo heroj, a ne koljač i da sve oko načina ratovanja boraca iz RS-a je krivo shvaćeno. Naime prvi korak je staviti modernom predstavniku dugostoljetnog neprijatelja „osmankog sultana“, Erdoganu u usta rijeći koje nije izrekao, kako bi se opravdala genocidna politika prema Bošnjacima. Potrebno je predstaviti tursku vanjsku politiku kao protektivnu prema muslimana u BiH i ekspanzionističnu, te time opravdati sebe kao zaštitnika evropske civilizacije protiv invazije Islama u obliku „bošnjačkog islamskog fundamentalizma“ i sponzora takve politike u oličenju Erdogana koji se „kune Allahom“ da će posjeći svakoga ko se usprotivi Bošnjacima sa „sabljom 100 miliona Turaka“ uvijek spremnih za „džihad“ protiv civilizovane Evrope i branioca te daleko napredne civilizacije u oličenju Vojske Republike Srpske. Dodik, Radmanović, Vučić i ostala klapa su koordinirano djelovali. Ovo je još jedan dokaz da se srpska politika prema BiH i dalje nije znatno promjenila od one Miloševićeve izgrađene na spinu i širenju straha, koja je donijela nesreću milionima na Balkanu.

Međutim ono što još više zabrinjava je činjenica da su ovi umovi spremni da Fejsbuk trač iskoriste za kvarenje diplomatskih odnosa dvije prijateljske i suverene zemlje. Daleko ćemo dogurati sa ovakvim političarima!

Ovaj skandal je još jedan dokaz šizofrenije iz koje nikako da izađe srpska politička scena. Kakva je razlika između spinovanja Erdogana na ovaj način i onog 80-ih godina koji je doveo do rata, kada se iz SANU-a širila laž o Albancima koji siluju srpske djevojčice i pale manastire?

Do kada će srpska politička elita koristiti laži kao osnov za jeftine političke poene?

Aahh... tu su naravno i turski ratni brodovi koji ulaze u neumski zaljev. Interesantno je to da kada američki ili francuski brodovi ulaze u neumski zaljev sve je uredu. Međutim kada je rijeć o turskom ratnom brodu, odjednom je zaljev plitak i neprikladan za turske brodove, jer tobože turski brodovi štete ekosistemu zaljeva i tjeraju turiste, dok američki i francuski brodovi to ne rade. Možda su Amerikanci i historijski prijatelji srpskog naroda Francuzi, napravili brodove koji su „friendly“ prema ekosistemu i nevidljivi su turistima. Kao što je opšte poznato, evropska civilizacija je tehnološki naprednija od one „neoosmanske“, a upravu su je Srbi i branili u Srebrenici od invazije Islama.

Još jednom smo žrtve srpske političke šizofrenije!

Comments

  1. Erdogan žrtva srpske političke šizofrenije

    ReplyDelete
  2. Što bi rekao Ćosić, " Laž je srpski nacionalni interes", nažalost na ovom ispitu spinovanja padaju mediji, koji ništa ne provjeravaju, a sve ko' fol ozbilbne medijske kuće. Čutav slučaj je potreban da namjenski i pred izbore Dodik i njemu slični fokusiraju klasnog neprijatelja i ospu paljbu, ne bi li u očima napaćenog naroda iz manjeg entiteta ispali vjekovni junaci u borbi protiv nadolazeće "nemani" s istoka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, stara oprobana metoda koju je najbolje definisao upravo otac spina zvani Dobrica Cosic. On je srpskoj politici dugo vremena bio mentor kako na lazi i strahu graditi iredentisticku politiku. Ali ono sto najvise zabrinjava da su neki Bosnjaci iskoristili ovaj spin da iskazu svoje negodovanje kada je u pitanju Erdogan i sto je najtuznije od svega ti Bosnjaci nerijetko dolaze iz konzervativnih krugova. Da li smo ikada culi od desno orijentasanih Srba da su uputili kritiku prema Putinu? Mozda bas ova tematika bude teme slijedeceg clanka.

      Delete
  3. Glasina se prosirila, mediji su pali na ispitu profesionalnosti. Splet okolnosti u proteklih nekoliko nedjelja i dogadjaji koji su se desili (Stogodisnjica Prvog svjetskog rata, Srebrenica, brodovi u Neumu), nisu bili i odgovarali srpskim interesima i politici. Bilo je bitno skrenuti pozornost sa dogadjaja koji Srbe prikazuju u pravom svjetlu.

    Za to je najbolja oprobana moderna tehnika, spinovana glasina, koju su bas oni sami izmislili.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Why Balkans matter for Turkey?

In the last few years we are witnessing a shift in Turkey’s foreign policy, moving from once being a bastion of Western civilization to a more undefined Eurasian understanding. Turkey’s leadership started flirting more actively with Moscow with ties getting normalized, after the apology for downing of a Russian airplane over Syria. Vladimir Putin was faster than Western politicians in condemning the failed coup. Some even say Putin himself warned Turkey’s president that coup is under its way. Disappointed with Western’s attitude, Ankara started more openly speaking of getting even closer with Kremlin. President of Turkey and political establishment in Ankara are sending threatening messages to Western leaders regarding the Turkey’s NATO membership and recently went even as far to announce a possible referendum on abandoning EU accession process. Besides the threatening rhetoric definitely there were some moves in recent months confirming this stance of Ankara. Turkey’s political elit

Justinijan - otac rimskog prava

Piše: Jahja Muhasilović Vidi: http://faktor.ba/balkanci-koji-su-promijenili-tok-historije-justinijan-otac-rimskog-prava/ Gotovo da se može tvrditi kako Evropsku civilizaciju za razliku od drugih kultura razlikuje njena jaka privrženost vladavini prava. Pored pripadnosti Kršćanskoj vjeri i Grčko-rimskom kulturno-historijskom naslijeđu, jedan od bitnih stubova na kojima počiva evropska civilizacija jeste rimsko pravo. Od kada su temelji demokratije udareni u antičkoj Grčkoj, ovaj kontinent je uz uspone i padove kroz historiju, uspio da razvije sofisticaran sekularni pravni model više nego ijedna druga civilizacija. Zapadni svijet za doprinos razvoju pravnog sistema prvenstveno ima zahvaliti jednoj historijskoj ličnosti sa naših prostora. Riječ je o Justinijanu Bizantijskom caru, rodom iz blizine Skoplja. Justinijan slovi za najvećeg bizantijskog cara svih vremena. Zbog politike obnove Rimskog carstva, uspio je da pod zastavu Bizantije povrati mnoge bivše rimske pokrajine pr

Konstantin Veliki – utemeljitelj “kršćanske Evrope”

Piše: Jahja Muhasilović Vidi:http://faktor.ba/balkanci-koji-su-promijenili-tok-historije-3-konstantin-veliki-utemeljitelj-krscanske-evrope/ Jedan od bitnih stubova na kojem počiva Zapadna civilizacija je pripadnost Kršćanskoj vjeri, stoga se ona danas naziva i Judeo-kršćanskom civilizacijom. M eđu ličnostima koje su najviše utjecale da se tada “civilizovana” odnosno rimska Evropa kristijanizira je osoba sa naših područja. Riječ je o Konstantinu Velikom, rimskom caru rodom iz okoline Niša, koji Milanskim ediktom 313. godine dozvoljava slobodu Kršćanstvu nakon dugog perioda progona koji su pripadnici ove abrahamske vjere trpili od strane politeističke vlasti iz Rima. On je ujedno i prvi rimski car koji prihvata ovo monoteističko učenje (kršten je na samrtn ičkoj postelji ), te time ulazi u historiju kao prvi rimski car kršćanin. Konstantin je svojim djelovanjem kao car, pored samog Isusa i Svetog Pavla možda ličnost koja je imala najviše utjecaja u oblikovanju Kršćanstva. Od