Skip to main content

Krim kao katalizator Dejtonskih reformi?




Autor teksta:
Jahja Muhasilović

U diplomatskim krugovima počelo se šaputati o reviziji Dejtona i tome kako se Bosna i Hercegovina dvije decenije od potpisivanja ovog ugovora, koji je prvenstveno imao karakter ugovora kome je svrha prekid vatre između zaraćenih strana, a ne ugovora koji bi joj omogućio funcionalno i dugotrajno opstojanje, još uvijek nalazi na istom mjestu na kojem je bila 1995. godine u trenutku  potpisivanja ugovora, koji nastavlja da donosi ovoj zemlji stagnaciju i sve je više udaljava od njene državotvornosti te stvara idealanu atmosferu za razvoj nacionalizma i finalnu separaciju manjeg entiteta te formiranje trećeg. U diplomatskim krugovima već godinama odjekuju izjave Milorada Dodika o raspisivanju referenduma i otcjepljenju RS-a, koje nailaze na negodovanje zvaničnika iz Sarajeva, a što je važnije sa globalnog aspekta, Brisela i Vašingtona. Zvanični Vašington i Brisel su svjesni kakve bi nezavisnost ovog entiteta moglo izazvati probleme u srcu Evrope i poremetiti teško stečenu ravnotežu na Balkanu za koju je trebalo gotovo više od tri decenije da se postigne, od eskalacije Jugoslavenskih ratova do trenutka kada su zvanični Beograd i Priština sjeli za pregovarački sto. Vjerovatno je i sam Dodik svjestan da su njegove težnje anahronizam u modernoj Balkanskoj realnosti, ali su u najmanju ruku do sada postizale željene rezultate, u oba entiteta. Naime, ove izjave su njemu povećavale popularnost u RS-u, a sa druge strane izazivale bijes i strah u Federaciji, te dovodile do konstantne degregacije suverenosti Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Međutim, izgleda da Dodiku ova retorika više neće biti od velike koristi, jer čini se da se u “nevidljivim diplomatskim krugovima” na zapadu odlučilo “Dodikizmu” stati u kraj, iz razloga što je moguće uočiti fenomene koji nam ukazuju na povjetarac promjena kad je post Dejtonska BiH u pitanju.
Neke stvari su počele ukazivati da se odlučilo stati u kraj Dodikovoj separatističkoj retorici neprosredno prije eskalacije Ukrajinske krize. Pogotovo što su izjave iz Brisela i Vašingtona o reformi Dejtona izgledale prilično koordinirane, s obzirom da su se dogodile u isto vrijeme. Sa druge strane jedna od najvećih američkih medijskih nevladinih organizacija IREX ProMedia bi preko svoje filijale i sebi vjernih medija u ovom entitetu mogla odigrati  ključnu ulogu u pravljenu medijskog pakla Dodiku. Upravo kada se sve ovo naizgled koordinirano dešavalo, Dodik objavljuje listu neprijateljskih organizacija koje rade na “rušenju Republike Srpske”, što je svakako još jedna indikativna činjenica da je i sam svjestan i obavješten o kraju svog  političkog kraljevovanja u RS-u. Po njegovu politiku jačanja i srbizacije institucija manjeg entiteta veliku prepreku bi moglo predstavljati i to što su se Bošnjačke stranke u ovom entitetu ujedinile u jednu koaliciju i misle zajednički nastupati na budučim izborima kako bi svoj glas u institucijama RS-a pojačali.
Činjenica da Srbija i njena nova politička garnitura sve više daje do znanja da je raskrstila sa post-Miloševićkom politikom i da se jasno opredjelila za evropski put još više utječe na povećanje Dodikove panike. Pogotovo nakon ubjedljive pobjede Aleksandra Vučića na nedavnim izborima. Samo Vučićevo favoriziranje nekih drugih opcija u RS-u idu u prilog Dodikovom opravdanom strahu za vlastitu budućnost i za opstojnost njegovog svetog pisma zvanog Dejtonski sporazum, koje mu je omogućavalo prethodno raskalašeno ophođenje prema Bosni i Hercegovini. Ukratko trese mu se tlo pod nogama na kojem je od svoje pojave na političkoj sceni čvrsto stajao. Svjedoci smo, kako se Oktobarski izbori približavaju tako se i opozicija protiv njega u RS-u sve više ukrupnjava.
Još jedan udar za Dodika je došao neočekivano i spontano, i to baš iz Federacije. Udar se desio u trenutku kada je Sarajevo gorilo u vrijeme nedavnih protesta. U trenutku kada su institucije Bosne i Hercegovine bile ponovno  ponižavane, ovaj put ne od strane RS-a već iz Sarajeva, Dodik je u sebi svojstvenom stilu, u ovakvom nepovoljnom trenutku po BiH, otišao u posjetu Vučiću u Beograd. U momentu kada je na Federaciju vršio pritisak za pripajanje Južnom toku i tako pokušao pojačati ruski utjecaj u BiH, i još više je napraviti ovisnom o svom savezniku, desilo se upravo nešto sasvim neočekivano po njega i njegovu politiku. Naime protesti u Federaciji su probudili ponajviše zapadnu diplomatiju koja se zajedno sa bosanskom u dugotrajnom putu BiH ka EU bila uspavala. Počelo se ozbiljnije govoriti o reviziji Dejtona u zapadnim diplomatskim krugovima, što gospodinu Dodiku nikako ne ide u prilog. Protesti su ubrzali priču u reformi Dejtona i promjeni postojeće situacije.
Što se tiče pokušaja rušenja postojećeg ustrojstva Bosne i Hercegovine u korist formiranja još jednog entiteta,  od strane hrvatskog političkog korpusa u BiH, on je također dobio šamar ne samo od Evropske Unije izjavama poput “ništa od trećeg entiteta”, već i od zvaničnog Zagreba koji se pridružio ovim riječima, te još jednom dokazao svoju lojalnost novom klubu na uštrb “sunarodnjaka” u BiH.




Kakve sve ovo ima veze sa Krimom?
Nakon kraće elaboracije poraza Dodikove politike i hrvatskih težnji ka stvaranju trećeg entiteta u BiH, te želje zapadne diplomatije da se razmotri reforma Dejtona, na globalnom planu desila se za Balkanske prilike golema promjena. Eskalacija krize između proevropskih i proruskih opcija u Ukrajini je dovela do svrgavanja Janukovića i tako primorala Ruse, koji su u defanzivnoj poziciji zbog agresivne politika NATO-a prema Rusiji, da anektiraju Krim. Sami pod pritiskom zapada su morali da urade potez za koji možda i oni sami znaju da će ih dugoročno vjerovatno koštati utjecaja u Ukrajini, pa čak možda i više od toga. Ali ako analiziramo odjek Krimskog scenarija na Balkanu, možemo biti sigurni da je zapad uvidio kakve im je geopolitičke i geostrateške probleme nanijelo anektiranje Krima i da su dobili Rusiju još prisutniju na Crnom Moru i okupiranu Ukrajinu sa sve njene četiri strane.
Naime, zapad je sada još odlučniji da ograniči utjecaj i prisustvo Rusije gdje god on bio jak. Ovo je u očima Evropljana dovelo do rasta na značaju RS-a i pojačalo strah Brisela od toga u šta bio ovaj entitet mogao izrasti, ukoliko se nastavi sa prećutnim posmatranjem Dodikovog šarlatanskog ponašanja i sve tješnjeg vezanja manjeg entiteta uz ruski brod. Evropski diplomati vrlo dobro znaju da je upravo nefunkcionalni Dejton kreirao rusku podružnicu na Balkanu. Rusija je u ovom entitetu i regiji već duže prisutna, naročito u energetskom sektoru. Zahvaljujući Krimskoj krizi Evropska Unija je još više postala svjesna koje opasnosti sa sobom nosi “ruski satelit” u srcu Evrope te njenom daljnjem širenju na Balkanski poluotok, pa i samoj sigurnost Unije. Njenim indifirentnim ophođenjem prema Evropskom putu Bosne i Hercegovine u ovom “novom hladnom ratu” protiv Rusije je dozvolila sebi novu ”Kubu” na Balkanu. Ostaje nam samo da se molimo da ne dođe do ”Bosanske krize” poput one ne Kubi 60-ih godina, kao i da čekamo završetak Oktobarskih izbora u BiH koji će nam biti potvrda koliko je Evropa spremna da promjeni Dejton, koji je možda postao i njeno egzistencionalno pitanje kada se u obzir uzme sigurnosni aspekt Unije, ukoliko Rusija dobije novog Lukašenku u Dodiku. Definitivno će to biti test koliko je Evropska Unija zapravo hard power, a koliko ne. Kriza na Krimu je vjeru u Evropski hard power u očima svijeta uspjela poljuljati. Nakon one na Krimu, na Uniji ostaje pitanje da li će dozvoliti još jednu “Balkansku krizu” nakon one 90-ih, koju nije uspjela položiti, te da li će Dodiku dozvoliti da im evropski san pretvori u rusku noćnu moru.


Comments

Popular posts from this blog

Why Balkans matter for Turkey?

In the last few years we are witnessing a shift in Turkey’s foreign policy, moving from once being a bastion of Western civilization to a more undefined Eurasian understanding. Turkey’s leadership started flirting more actively with Moscow with ties getting normalized, after the apology for downing of a Russian airplane over Syria. Vladimir Putin was faster than Western politicians in condemning the failed coup. Some even say Putin himself warned Turkey’s president that coup is under its way. Disappointed with Western’s attitude, Ankara started more openly speaking of getting even closer with Kremlin. President of Turkey and political establishment in Ankara are sending threatening messages to Western leaders regarding the Turkey’s NATO membership and recently went even as far to announce a possible referendum on abandoning EU accession process. Besides the threatening rhetoric definitely there were some moves in recent months confirming this stance of Ankara. Turkey’s political elit

Justinijan - otac rimskog prava

Piše: Jahja Muhasilović Vidi: http://faktor.ba/balkanci-koji-su-promijenili-tok-historije-justinijan-otac-rimskog-prava/ Gotovo da se može tvrditi kako Evropsku civilizaciju za razliku od drugih kultura razlikuje njena jaka privrženost vladavini prava. Pored pripadnosti Kršćanskoj vjeri i Grčko-rimskom kulturno-historijskom naslijeđu, jedan od bitnih stubova na kojima počiva evropska civilizacija jeste rimsko pravo. Od kada su temelji demokratije udareni u antičkoj Grčkoj, ovaj kontinent je uz uspone i padove kroz historiju, uspio da razvije sofisticaran sekularni pravni model više nego ijedna druga civilizacija. Zapadni svijet za doprinos razvoju pravnog sistema prvenstveno ima zahvaliti jednoj historijskoj ličnosti sa naših prostora. Riječ je o Justinijanu Bizantijskom caru, rodom iz blizine Skoplja. Justinijan slovi za najvećeg bizantijskog cara svih vremena. Zbog politike obnove Rimskog carstva, uspio je da pod zastavu Bizantije povrati mnoge bivše rimske pokrajine pr

Konstantin Veliki – utemeljitelj “kršćanske Evrope”

Piše: Jahja Muhasilović Vidi:http://faktor.ba/balkanci-koji-su-promijenili-tok-historije-3-konstantin-veliki-utemeljitelj-krscanske-evrope/ Jedan od bitnih stubova na kojem počiva Zapadna civilizacija je pripadnost Kršćanskoj vjeri, stoga se ona danas naziva i Judeo-kršćanskom civilizacijom. M eđu ličnostima koje su najviše utjecale da se tada “civilizovana” odnosno rimska Evropa kristijanizira je osoba sa naših područja. Riječ je o Konstantinu Velikom, rimskom caru rodom iz okoline Niša, koji Milanskim ediktom 313. godine dozvoljava slobodu Kršćanstvu nakon dugog perioda progona koji su pripadnici ove abrahamske vjere trpili od strane politeističke vlasti iz Rima. On je ujedno i prvi rimski car koji prihvata ovo monoteističko učenje (kršten je na samrtn ičkoj postelji ), te time ulazi u historiju kao prvi rimski car kršćanin. Konstantin je svojim djelovanjem kao car, pored samog Isusa i Svetog Pavla možda ličnost koja je imala najviše utjecaja u oblikovanju Kršćanstva. Od